torsdag 28. januar 2016

Guatemala, Honduras 26-28.1

Tirsdag 26.1 Puerto Santo Tomas, Guatemala

Hilde og Frode har lært oss at frokost på lugaren kan være en god ting hvis man har dårlig tid, så det prøvde vi idag. Dagen i dag er siste "Mayadag" og vi skal se ruinene i Tikal. For å komme dit må vi krysse deler av Guatemala og det skjer med et 20 seters fly fra en øde militær flystripe i nærheten av Santo Tomas. Flyselskapet heter TAG

og landet pent etter ca 40 minutter nord i landet ved Peten. Derfra var det buss i ca 1 time før vi ankom de imponerede ruinene. Tikal var en av hovedstedene i Mayariket og et viktig handelssentum. Spesielt templene 1 og 2 var veldig godt satt i stand rundt den imponerende "store plassen". Tempel 4 er det høyeste av alle Mayatempler med en høyde på 65 meter. Det kan bestiges via en tretrapp opp til toppen, siden selve templet ikke er gravet ut. Fra toppen kan man skue utover hele den imponerende Mayabyen Tikal, som selvsagt er på UNESCOs World Heritage List.
Tempel 1 fra tre sider
Tempel 2 og noen mindre templer
Gran Plaza med tempel 1
Delvis utgravd tempel

Returen var akkurat lik, bare i omvendt rekkefølge. Her er litt av det vi lærte:
Guatemala har 15 millioner innbyggere og eksporterer kaffe sukker, og bananer. Folk var veldig hyggelige og opptatt av turisme og ikke minsrt cruiseturisme som er med på å få landet på fote etter borgerkrigen som sluttet i 1996. Over alt hang det valgplakater og vi fikk vite at det var valg i desember som Jimmy Morales vant. Etter all gatestolpelesingen hadde vi bestemt oss for Sandra som president.

Vi spiste lunsj (og fikk internett) ved Peten Itza sjøen på hotell Maya International hvor vi også fikk prøvd det lokale ølet "Gallo" (altså Hane).


Stor avskjedsfest på kaia i Puerto Santo Tomas

Chiquita var også innom for å hente bananer


Onsdag 27.1 Coxen Hole, Roatan, Honduras

Roatan er det ikke mye å si om. Vi har satt våre bein på Honduras jord, funnet et lite badested hvor jeg kunne slå fast at temperaturen i vannet var helt nydelig. Her var vi rett og slett dårlig forberedt.

Det var på sett og vis en øy med mye velstand, hvor det rett og slett var dyrt for oss nordmenn å betale 60USD for en 15 minutters taxi tur til en strand og det var fixed priced for en slik tjeneste. De lever 100% av cruisebåtene (det var 6 stykker inne den 27.1).

Vi gjorde som vi pleier, satt oss ned hos vår mann Wellington, tok noen lokale øl: blant annet Salva Vida (som betyr livbøye!) og brukte hans gratis WiFi.


Torsdag 28.1 Til sjøs, utenfor Nicaragua

Nok en dag i sjøen og det er fantastisk temperatur. Endelig får Pål og jeg utført vårt faste "lunsj på balkongen" rituale.  Den består alltid av Club Sandwich og rosevin. Slik er det med den saken.

Noe har vi lært i dag også av Dr Don Klein (mannen som står for forelesningene ombord), dvs veldig mye har vi lært om Panamakanalen som vi skal igjennom om to dager, så det gleder vi oss nå veldig til!



1 kommentar:

  1. Liker "lunch på balkongen" rituale :-) Flotte gamle templer og spennende historie.

    SvarSlett