lørdag 16. september 2017

Sankt Petersburg lørdag 16.09 2017

Peterhof med hydrofoil og bil
Peterhof, eller sommerpalasset var stedet Peter den store anla for å ha et rolig sted å tilbringe tid på. Etter ham har de andre Tsarer og Tsarinaer også gjort det, slik at anlegget har vokst fra Peter's lille Mon Plaisir til Elisabeths barokke gigant. Dog er det slik at krigen herjet hardt med alt på Peterhof slik at det aller meste er rekonstruksjoner. Fontenene og parkanlegget må imidlertid kunne kalles opprinnelig slik at det er det de besøkende bruker mest tid på. Båtturen går forbi det nye fotballstadion anlagt til neste års VM, betalt av Gazprom hvis 400 m pluss høye hovedkontor er under bygging rett i nærheten. Det blir en attraksjon i seg selv når det står ferdig! En artig detalj på Peterhof er den restaurerte dusjen som har tilhørt Katarina den store som var glad i ett bad.
Video av hvordan dusjen virker

Et utvalg fontener på Peterhof
En allegorisk Peter beseirer svenskene. Bak ligger oransjeriet hvor vi spiste lunsj
Litt restaurert prakt på Peterhof

Etter lunsj på oransjeriet (med det lokale ølet tre bjørner) rakk vi noen flere fontener før bilturen tilbake til Sankt Petersburg. Underveis passerte vi minnesmerker for hvor nazistene ble stoppet under den 900 dager lange beleiringen av byen under 2. verdenskrig som kostet ufattelige mengder lidelse for befolkningen og førte til store ødeleggelser i og omkring byen. Vi ble satt av ved Faberge museet for å se på noen av de berømte eggene, samt andre ting laget av Karl Faberge og andre samtidige gull og sølvsmeder!
Faberge museet og noen utvalgte emaljearbeider
Utsøkt håndverk
Noen av de berømte påskeeggene gitt som gaver fra Tsaren

Middag ble en snack på hotellet bare siden vi hadde billetter til hotellets boks på Mikhailovsky  teateret for å se Prokofieffs 'Askepott'
Teateret, billettene og pauseforfriskningene

Helt til slutt tok vi et glass musserende vin i hotellets bar, den samme som vi også fikk til frokost hver dag.

Abrau Durso sparkling wine
På søndagen gjenstod bare hjemreisen, men vi rakk først en av våre favorittkaker til frokost,
Fransk påvirkning i praksis
og deretter en liten spasertur i Sankt Petersburg før vi ble hentet og kjørt til flyplassen.
Klassiske Sovjettids busser på gateutstilling 

Vi måtte være ute i god tid, og siden det var Sankt Petersburg maraton så var mange gater sperret og trafikken ganske tung. Men vi rakk flyet til Stockholm med bred margin, selv om vi måtte stå i kø til flere sikkerhetskontroller og en litt forvirrende passkontroll (vi kunne ikke gå i fasttrack køen for hviterussere viste det seg).
Stroganoff palasset ved Nevskij Prospekt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar