torsdag 14. september 2017

Sankt Petersburg 14.09 2017



Oslo - Sankt Petersburg fra onsdag til torsdag 14.09
Klare og forventningsfulle stilte vi tidlig på OSL i den tro at vi endelig skulle få smake maten på Jamie's før en kjedelig flytur via Riga til Sankt Petersburg en onsdags aften i september. Allerede som første mann i køen til Air Baltic slo alle fordommer om gamle Øst -Europa til. Vi ble nektet innsjekking fordi det måtte gjøres online. Vi forklarte at vi hadde prøvd det dagen før og bare fått feilmeldinger. Likefullt ble det insistert på at vi måtte gjøre det på telefonen og etter ytterligere 20 feilmeldinger ble vi henvist til en annen skranke med ny beskjed om at vi måtte sjekke inn online. Etter enda noen feilmeldinger var det plutselig noen som kom på at hvis vi skulle til Russland, ja da kunne vi jo få sjekke inn. Men selvfølgelig! Dette tok oss mer enn 40 minutter og der røyk middagen hos Jamie's. De trengte nemlig mer enn en time for å servere oss. Da ble det nødfiskekaker på Fiskeriet, før vi kunne ta plass på Bombardier flyet (tidligere kjent som Dash) til Riga. I Riga hadde vi akkurat tid til å gå fra det ene flyet til det neste (som muligens var samme fly), medbringende våre to håndbagasjekofferter, for å fly til Pulkovo flyplassen i Sankt Petersburg. Der ble vi møtt av Andrej i en Mercedes vi skulle bli kjørt rundt i i tre dager. Han kjørte oss raskt og presist til hotellet som synes på bildet under.

Belmond Grand Hotel Europe
Alltid godt å bli mottatt med et glass musserende , uansett tid på døgnet!

Torsdag 14.09 rundtur i Sankt Petersburg
Dagen begynte med frokost på hotellet i deres nokså overdådige spisesal.

Første møte med vår fantastiske guide Natalia klokken 11, og gjenmøte med Andrej som vi ikke kjente igjen med en gang siden det hadde vært så sent kvelden i forveien. Natalia tok oss med på en full rundtur i Sankt Petersburg:
Først Sankt Isaks katedral med sitt overdådige interiør.
Interiører fra Sankt Isaks katedralen. Bildene er mosaikker, og søylene er i Malakitt og Lapis Lazuli

Bysten er av Sankt Isaks arkitekt, Auguste de Montferrand og det nederste bildet viser Romanovenes familieikon som alltid var med dem


Deretter utsiktspunkt over Vinterpalasset:
Vinterpalasset sett fra Nevas bredd

Så var det Peter og Paul fortet med kirken hvor alle Tsarene ligger begravet (Peter den store, Katarina den store og Nikolaj den 2 for å nevne noen). Peter den store grunnla byen som opprinnelig bare bestod av fortet, etter at han hadde slått svenskenes kong Karl 12. Der var det noe vi nordmenn og russerne hadde felles, selv om det var helt nytt for dem at vi hadde latt mannen få en kule ved Fredriksten festning!
Øverst til venstre den siste Tsar, Nikolai II, nederst Aleksander II og Tsarina Maria i sin Rhodonitt kiste
Peter den store i litt mindre flatterende fremførelse

Vi var også innom Rubetskoi bastionen som til alle tider har vært fengsel for de som havnet i unåde. Ingen luksus men overraskende store celler.
Fengselscelle, kanskje av typen Dostojevski sonte i

Litt tid til å spasere og se kaia hvor de dødsdømte ble sendt ut på sin siste båttur (Henrettelsene skjedde nemlig aldri inne på fortet). Så var det photo op for panserkrysseren Aurora, verdenskjent i Russland fordi skuddet som varslet igangsettelsen av revolusjonen ble avfyrt herfra.
Aurora

Lunsj i en tyskeid paibarkjede ved navn Stolle, med guide og sjåfør. Innkjøp av Putin-te og julepynt ble gjort på markedet i St. Petersburg.
"Friendly" Putin te og honningsmaking på markedet med vår guide Natalia

Deretter Vår Frelsers Kirke eller  "Church on spilled blood" som den er mer kjent som. Her ble Aleksander den 2 myrdet av en bombekastende anarkist og brostenene han falt på er gjort til en del av kirken som ellers er kjent for sine fantastiske mosaikker.
Mosaikkinteriører samt nederst til høyre brostenene hvor Aleksander II døde.

Etter turen ble vi kjørt til hotellet for en kort hvil før vi gikk ut til middag på restaurant Rustaveli,

adresse наб. реки Мойки 9, som serverte georgisk mat og vin. Vi spiste godt og drakk en meget god georgisk rødvin. Denne restauranten hadde vi fått anbefalt av Natalia og det viste seg å være et godt tips! Helt til slutt tok vi en nightcap i baren bestående av en russisk Baltika øl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar