søndag 7. februar 2016

Lima 6.2 og 10.2



Lørdag 6.2 Lima, Peru
Cruisets endelige mål ble nådd, og vi startet dagen med å ta oss i land for en tur med Julius fra ToursbyLocals rundt det Lima har å by på. Vi begynte på Placa de Armas som utgjør kjernen i Limas gamle by, med bygninger fra spanjolenes ankomst på 1500-tallet. Fantastisk velholdt og en overveldende flott plass.


Vi ruslet litt rundt,
Huset over er Perus (og hele Sydamerikas) eldste, i samme families eie i 16. generasjon
tok en Pisco Sour, Perus nasjonaldrink, på det som viste seg å være Perus Pisco Sour Day. Til alt overmål var det 100-årsdagen for Pisco Sour, så hele byen deltok i festen.

Vi gikk videre til Convento San Francisco som også var svært velholdt. Der fikk vi en rundtur med klosterets guide som også inkluderte katakombene, hvor benrestene av Limas gamle innbyggere lå stablet opp. Denne bygningen var kanskje den mest imponerende vi så, spesielt det gamle biblioteket fra 1600-tallet som var som tatt rett ut av Galtvort. Dessverre  var det fotoforbud inne.
Inngangsparti

Klosterhaven
Så gikk turen til Aromas de Peru for lunsj, hvor vi prøvde en hel rekke typiske retter og drakk Cusqueno øl til. Her spiste vi alpakkagryte for første gang.

Så var det en tur til Baranco distriktet, som vi bestemte oss for å se nærmere på når vi kommer tilbake om tre dager.

Til slutt var det en rundtur på det arkeologiske utgravningsstedet (Huaca Pacllana) som ligger inne i Lima, hvor vi kunne se en rekke bygninger laget av Adobe (soltørkete murstein). Også her hadde vi museets og utgravingenes egen guide.
Innimellom ruinene var det også en liten dyrehave, med både marsvin og llama. Det finnes 4 typer av det vi kaller lama: llama, alpaca, guanaco og vicuña.
En baby Alpaca (uten bananformede ører!)
Til slutt hadde Julius arrangert en test for å se om vi fulgte med og lært noe i løpet av dagen. Siden svaret var Pisco Sauer fikk alle premier, pisco sauer glass til herrene og liten inca veske til damene.

Onsdag 10.2 Lima, Peru
I kveld reiser vi hjem med KLM via Amsterdam. Som kjent er det viktig å fylle dagen med spennende innhold så sistedagen ikke bare blir "ventedag". Jeg gjorde noen forsøk på å finne Kon Tiki monumentet som skal være i Callao, men måtte gi opp. Lima har 10 mill. innbyggere og Callao er en del av Lima. Limas gater har fra 4 - 6 filer på gater som er ment for 2-3 og man må være født der for å kjøre bil og skape luker der det i prinsippet ikke finnes luker. Vi tok en Uberbil til gamlebyen og ruslet litt rundt. 
Segwaypolitiet i arbeid
Katedralen
Vi gikk forbi Limas litteraturhus som holder til i den gamle jernbanestasjonen til trans-Andes jernbanen, pusset opp etter alle kunstens regler.

Nå hadde tørsten meldt seg så en iskald øl var på sin plass, og jammen fant vi omsider en uterestaurant også!
Alle var gode, men Cusquena var best!
Ferden fortsatte til fots gjennom Limas gågater til Placa san Martin hvor det foregikk en fredelig demonstrasjon mot dyrtid og for sosial rettferdighet (tror vi).

Vi dro tilbake til Baranco som er Limas hipsterområde, og tok først en kikk på sukkenes bro (så kallt fordi alle unge par i Lima sukker til hverandre på broen). 

Vi var på jakt etter en uterestaurant med havsutsikt men endte med å spise på Muya som viste seg å by på  Perus beste måltid i form av en fantastisk Arroz con Mariscos. 

Der prøvde vi også Peruviansk vin for første gang på denne turen. Vi spiste inne siden Peruvianere mener uterestauranter er noe tøys. Kanskje forståelig i et land med høy temperatur og høy luftfuktighet året rundt! Siden vi fortsatt hadde litt tid igjen sjekket vi internetten for å se hva som er Limas fremste attraksjon og det viste seg å være Museo Larco. Så vi tok en tur dit og det viste seg å være vel verdt et besøk. 

Et fantastisk lite, vakkert og velpresentert museum med utrolige objekter fra alle de forskjellige kulturene i Peru, inkludert Mochene vi gikk glipp av i Salaverry. 

Av alle steder vi besøkte så var det haven her vi kunne tenke oss et returbesøk til!
Så dro vi til hotellet, Wyndham Costa del Sol som ligger ved flyplassen for en dusj før hjemreisen. 

Til slutt vil jeg gjerne si noe om historien i Peru kort fortalt: det hele dreier seg om 2 brødrepar som ikke likte hverandre: De spanske brødrene Pizzaro og Inkakongebrødrene Atahualpa og Huascar, som hverken likte hverandre eller spanjolene. Vi vet hvordan det endte, de snakker spansk i Peru idag...
Med det: Takk for følget og hjem til kuldegrader og jobb.

3 kommentarer:

  1. Takk, så gøy at du leser. Nå har vi vært i cusco og machu piccu, med høydesyke og det hele. Det er Pål som har blogget det meste denne gangen. Innlegg herfra kommer snart

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett