onsdag 26. november 2014

Kuala Lumpur

Bosted:  Intercontinental Kuala Lumpur
Dag 26, onsdag 26.11, Hovedoppgave: Komme oss til Kuala Lumpur
Siste frokost på verandaen før avreise fra Sydney og vi skuer ut på dagens båt: Carnival Legend. Ferdig pakket og klar til avreise. Farvel til Australia. Det har vært et veldig fint opphold og svært lærerikt.
Goldcrested Cockatoo

Vi sitter på flyplassen nå og den er veldig veldig stor med vanvittig mye folk. Vi skal fly verdens største fly,  en Airbus 380 til Singapore før vi flyr videre til Kuala Lumpur, så eventyret er ikke helt over enda. Vi ankommer Malaysia kl 19.45 i dag lokal tid og har med det begynt på hjemreisen.

Det ble en surrealistisk flyreise. Maskinen tar 481 passasjerer og vi var plassert i annen etasje. Det var et flott fly, med lite støy, fint lys, julekranser pyntet veggene og flytoalettene var veldig fine.
Da flyet tok av skled Andersens mobiltelefon ned på gulvet og under stolen, og der forsvant den sporløst. Etter at fest setebeltet skiltet var slukket begynte vi søket, og slo fast at den var borte. Vi måtte be om assistanse fra Singapore Airlines flyvertinnene med det resultat at Andersen og en flyvertinne krabbet rundt på alle 4 med stumpen i været og lykt fra andre mobiler for å finne den forsvunnede telefon, som vi nå mistenkte at befant seg under noe bord-mikk mellom Påls og min stol. Det var ganske komisk og i min godhet lot jeg vær å ta bilde.
Mens jeg hadde hodet ned i vesken for å lete etter min mobil, kommer flyvertinnen for å spørre om jeg vil ha fisk eller kjøtt. Når jeg stikker hodet opp for å svare kommer hodet bort i et helt fullt glass med sjampis som da blir skylt ned over meg. Resultat: Pål krabbet rundt på alle fire og jeg var dyvåt. Da var det bare å sitte stille og ikke foreta seg noe mer........selv om Pål naturlig nok var ganske bekymret for at ha aldri ville få se sin kjære mobil igjen.
Ved landing i Singapore sto technician klar, hoppet ombord med skrutrekker og lykt, for å skru fra hverandre flyet. Han klarte å lokalisere telefonen. Det var ikke enkelt å fiske den frem, men to løse bord senere var telefonen igjen i Påls varetekt.

Vi takket og bukket og måtte skyndte oss videre for å rekke flyet til Kuala Lumpur. Det viser seg at flyplassen ligger 45 - 60 minutter unna byen så det ble en litt lenger tur enn vi hadde regnet med. Omsider stupte vi tørre og med telefoner i behold i seng. Vi har nå satt klokken 3 timer tilbake og er 7 timer foran Oslo her i Kuala Lumpur.

Dag 27, torsdag 27.11, Hovedoppgave: Bli litt kjent i Kuala Lumpur, eller KL som alle kaller det. 
Klima er som i Singapore: vått og varmt.

Oi!! og vi som skulle hvile...09.15 var det ut på tur igjen og denne gangen delte vi bil med et kinesisk par. Vår guide var Ali og vår sjåfør Malik. Vi befinner oss jo i et land med veldig mye lover og regler og Ali får faktisk bot hvis han ikke går med sin batikkskjorte på jobb.
Fra ikke å vite noe om KL er vi nå vesentlig mer kunnskapsrike. Landet er organisert med 14 delstater, 9 konger, 1 statsminister og regnvær ca kl. 15.00 hver dag i regntiden (som er nå). Statsoverhodet går på rundgang mellom kongene (sjeikene) mens statsministeren som bestemmer velges, dog alltid fra samme parti. Landet er muslimsk med 62% , resten er fordelt på buddister (19%), kristne (9%) og hinduer (7%). De har en uhyre streng blasfemi lov, med mulighet for dødsstraff.
Sightseeingen vår hadde 10 stopp og vannvittige mengder med informasjon. En ting vi lærte er at byens navn betyr sølete elveos (muddy estuary). Vi skal linke til de fleste stoppene!
1. Nasjonalmuseet hvor vi så bilutviklingen og produksjonen i landet
2. Malay folkemuseet som liknet veldig på vårt folkemuseum.
3. Slottet, men kongen bor der ikke så ofte

4. Nasjonalmonumentet med 14 striper og 8 kantet stjerne på en nokså amerikanskinspirert statue designet av Felix de Weldon som også har laget Iwo JIma monumentet i USA.

5. Besøk i Nasjonalmoskeen. De bygger en  ny som kan huse 30000 personer.
6. Independence Square hvor de eldste britiske bygningene og Malaysias høyeste flaggstang er.

7. KL City Gallery med en utrolig modell for utviklingen av byen videre frem til 2020, her er det mye å lære for norske politikere.

8. Beryl's Chocolate Kingdom. 3.6% av all kakao produseres i Malaysia
9. Batikkfabrikken
10. Fotostopp ved Petronas Towers

Og da var det tid for lunsj, hvile og pool inntil regnet kom kl. 15.00, deretter gikk vi en tur mot nevnte Petronas tower og jammen var det ikke 2 billetter til oss kl. 17.00, klare for kjøp. Da bar det opp til 86. etasje, 370 meter over bakken og nå er vi ferdig med høye bygninger for denne gangen.

Til middag ble vi sendt med taxi til en super restaurant Bijan, hvor vi kunne nyte virkelig godt Malay
kjøkken til en helt grei pris. Vin fikk vi også :).

 Dag 28, fredag 28.11, Hovedoppgave: Hvile

Endelig et sted med basseng og program som passer til morgenbad.
Siden det er fredag i dag skulle man tro at alt er stengt her i KL, men det er business as usual. Muslimene får et par timer ekstra fri for å be i løpet av dagen.

Vi får ikke helt grepet på Kuala Lumpur. For det første har de ikke røykelov her og det er ikke spesielt behagelig. For det andre har de usedvanlige dårlige kart. Det kan man jo forstå ettersom vi bor på en byggeplass. Det er ikke mulig for oss å forstå hva som er hvor. Hele byen er under bygging. Det er for eksempel umulig å se Petronas Towers fra der vi bor enda vi er nesten naboer og skulle vi se dem er det umulig å vite om vi er nord, syd, øst eller vest for dem.
Det finnes mange flotte, tildekte gangveier i alle retninger, men de er ikke inntegnet på noe kart, ihvertfall ikke noe kart som vi besitter, ergo er det umulig å begynne og gå, for i hvilken retning? Og hvordan skal neste byggeplass passeres?
Fontenen i KLCC parken
I dag har vi kjøpt metro/monorail kort, hver tur koster bare 1 ringit (altså 2 NOK), men det er til gjengjeld veldig fullt på toget. Vi tok taxi fra restauranten hvor vi spiste middag (Songket) til hotellet for 6 ringit (12 NOK), og da rundet vi opp og ga mer enn 10 % tips. For oss er det svært billig i KL. Gjennomsnittsinntekten ligger på mellom 2500 - 3000 ringit i måneden. Tjener du under 2500 ringit har du veldig lav inntekt, men du begynner ikke å betale skatt før du har passert 3000 ringit i måneden. Egenandelen for et legebesøk er 1 ringit. Alt dette i følge Ali, gårsdagens guide.
Jul i Kuala Lumpur
I kveld har vi også vært på show som restauranten vi var på viste. Det var en presentasjon av forskjellige danser fra de forskjellige delene av Malaysia og det var en hyggelig avveksling.

Dag 29, lørdag 29.11, Hovedoppgave: Hvile og reise hjem
I dag har vi hatt en rolig dag ved poolen, Vi har vært en tur på kjøpesenteret KLCC, ved Petronas Towers, men det var passe kjedelig. På vei dit så vi et rengjøringsteam som støvsugde fortauet og vasket det med mopp. Dessverre kunne vi ikke ta bilde. For oss var det temmelig eksotisk.
Kl. 17.00 dro vi fra hotellet og kl. 10.00 i morgen står vi på Gardermoen og venter på lass med skittentøy og forbereder oss mentalt på det fysiske sjokket av kulde og snø, hverdag og slankekur. Med tidsforskjellen tar denne reisen 24 timer......
Snipp snapp snute så var denne reisen ute. Takk for følget.


fredag 21. november 2014

Sydney

Dag 21 Fredag 21.11, Hovedoppgave: Komme seg til Sydney
Bosted: Pullman Quay Grand Sydney Harbour, 5 netter

Nok er begivenhetsrik reisedag er over. Den startet med gruppebilde på Coral Princess, farvel til hyggelige medreisende og blogging på flyplassen. Qantas overbeviste på turen som tok 3 timer: Varm lunsj, valg mellom kylling og svin, og når alt var over og vi var behørig imponert, (de serverte brød uten flykonsistens), kom de med Australsk is til alle som ville ha. Hurra!! Når vi landet måtte vi stille klokken 1 time frem igjen så da er vi igjen 10 timer foran Oslo. Vi tok flytoget inn fra flyplassen på 17 minutter og det var ca 150 meter å gå til leiligheten.

Over er bilde fra vår leilighet de neste 5 netter, den er langt over gjennomsnittet på alle måter. Den ligger på "Aker Brygge" (Circular Quay), er stor, flott, praktisk, med en enestående utsikt fra balkongen. Jammen var ikke Oosterdam (cruiseskipet) her i dag og lå å kikket på Operaen

akkurat som i Oslo. Bare så det er sagt: Vi synes vår opera er mye finere. Fantastisk stemning her i byen i dag. Vi må dessverre legge oss, da vi som vanlig skal opp klokkken 06.30, men en nightcap på verandaen må vi bare legge inn.

Dag 22 Lørdag 22.11, Hovedoppgave: Se Sydney til lands og til vanns


Dagens Cruiseskip: Radiance of the Seas
Dagens Flinderopplysning er at den gode kapteinen hadde en katt med seg på sine reiser med navnet Trim (noe man gjør med seil).

Nok en dag tidlig opp og med fullt program. Vi er ikke riktig tidlig nok, så de ringer faktisk fra resepsjonen for å si at vår guide Lindsay er her for å hente oss. I tillegg er det et ungt par fra Skottland (Han er til og med offshorearbeider og har klemt inn 14 dager i Australia i friperioden).
Turen tar oss over broen for å stoppe på et utsiktpunkt på nordsiden, og vi stopper også på et utkikkspunkt ved siden av statsministerboligen (som blir brukt når han en sjelden gang er i Sydney). I det hele tatt skal turen bli en rekke utkikkspunkter hovedsakelig for å se havnen med broen og operaen fra forskjellige vinkler. 
The Coat Hanger som lokalbefolkningen sier, her kjører 250000 biler hver dag
Sydney Harbour er verdens største naturlige havn, med en innseiling mellom to klipper (South Head og North Head). Bak denne ligger en slags flergrenet fjord som Sydney er bygget rundt på alle kanter. På veien ser vi mange slags historiske bygninger, vi stopper ved Mrs. Macquaries stol,
Stolen hvor guvernørfruen tålmodig speidet etter sin mann
kjører forbi flere marinaer og tar oss ut til toppen av South Head.
Derfra går turen først til Bondi Beach 
Dette stod i avisen dagen etter...
og så inn til Darling Harbour, hvor vi tar farvel med skottene og går om bord på et lunsjcruise med Captain Cook Cruises. De har av en eller annen grunn valgt seg et rederiflagg, helt likt det norske, om enn i vimpelfasong. Cruiset tar oss rundt de samme stedene vi har sett fra land, men nå ser vi dem fra sjøen mens vi spiser en sjømatbuffet. God mat som vanlig, men for en gangs skyld er organiseringen ikke så 100 % som vi er vant til, det er litt mer preget av at folk går i veien for hverandre.

Etter cruiset ble vi hentet av Lindsay igjen (som hadde vært flere ganger i Norge, blant annet for å padle i Kinsarvik), og vi tok en runde nordover i byen, ut i forstedene for å se hvordan de så ut.

Hele veien er det lave, men store hus med litt tomt rundt, og de fineste har selvsagt utsikt over sjøen. Så langt så har alt vi har sett vært preget av velstand.
Det har vært mye liv i luften i dag. Det begynte med et fly som skrev en sylskarp reklametekst på himmelen, men den sa jo ikke oss noe. Så var det diverse sjøfly og helikoptre før en virkelig stor Zeppeliner svevde forbi.

Turen tar oss opp på North Head, hvor Lindsay like godt tar frem en flaske musserende og serverer oss ett glass til utsikten.

Noe som får alle de andre som passerer til å bli lett lysegrønne av misunnelse. Vi kjører så ned til Manly og tar ferja på egenhånd inn til Circular Quay hvor vi bor. Men først pådro vi oss en ny dagstur med Lindsay & Co til Blue Mountains på mandag.

Ettermiddagen og kvelden blir tilbrakt i Darling Harbour hvor vi etter mye om og men får plass på Restaurant Cyren. Hele Sydney er på bena siden det er lørdagskveld og fyrverkeri.  Bordet er klart i det fyrverkeriet starter, men vi får det med oss. Og det er verdt å stå i kø for å overvære! Det ligner på det vi har til nyttår i Oslo.
Etter fyrverkeriet spiser vi vår Barramundi, Australias nasjonalfisk. Den er hvit, veldig god og smaker faktisk bedre farmet enn vill. Siste stopp er hotell Shangri La for en Strawberry Margarita i 36 etasje. Felles for hele kvelden er et støynivå som sikkert ville vært erklært helseskadelig i Norge. Uansett, Sydney er en by for å kose seg i, og det har vi gjort!!


Dag 23, Søndag 23.11, Hovedoppgave: Sove til vi våkner

I dag har vi øvet på å slentre. Først slentret vi til Opalmuseet og dro inn en "free gift", 
Opalisert plesiosaur fra undre Kritt
så til utsiktstårnet og tok heisen opp 250 meter for å få litt oversikt:

Vi slentret videre til Hyde Park 
Hyde Park med St. Marys i bakgrunn

og siden Botanisk hage, som var flott, så vi planlegger er tur tilbake dit. På veien dit passerte vi gamle Sydney som vi kjørte forbi i går. 

Derfor kommer bildene nå litt hulter til bulter mellom lørdag og søndag. Vi dro tilbake til vår suite (som leiligheten heter) for litt hvile, jacuzzi og svømming i stedets pool som ligger i annen etasje med utsikt over havnen. 
Før vår takeawaymiddag på balkongen akkurat nå, ville vi rusle en tur til Grünerløkka (the Rocks) og jammen fant vi ikke en åpen bottle shop (det Australske vinmonopolet). Det er søndag i dag og vi har betalt 10% weekendtillegg på lunsjrestauranten. En åpen bottle shop løste vinutfordringen for aftenen og for resten av vårt balkongopphold her i Sydney.
Hvem er du???
Dag 24, Mandag 24.11. Hovedoppgave: Se de Blå Fjellene
Dagens båt: Crystal Symphony
Opp kl 06.00 i dag og ut på tur! Første besøk var i Featherdale Wildlife Park og der så vi endel av dyrene vi har sett i bushen litt nærmere og fikk noen fine bilder. 

Australia sliter med mange dyre- problemer, blant annet med kameler, katter og frosker som alle er innført uten at de hører til her. I tillegg har mange dyr smittsomme sykdommer som gjør at de nesten utrydder seg selv, slik som den Tasmanske djevelen med flere. Den har ansiktkreft som smitter med virus.  Den søte Koalaen er også truet. Som tidligere beskrevet vet vi hvordan man ser dem i trærne, men nå har vi også skjønt at det er bare 1 til 2 typer Eukalyptus de trives i, og når de blir hogget ned, eller bushbrannene kommer, er det ikke lett å være en liten Koala. Dessuten så vi en Wallaroo, som er en mellom ting av Wallabee og Kangaroo og da må den jo hete Wallaroo.

Ellers dro vi fra utsiktpunkt til utsiktspunkt i Blue Mountains. Grunnen til navnet er at når oljen fra Eucalyptustrærne fordamper blir det en slags blåaktig dis som dekker fjellet.

Vår guide idag het Vorn fra Aea Luxury Tours og vi var sammen med et knippe fransktalende Canadiere, Vi lærte mye om økonomi og dagligliv i Australia på denne turen i tillegg til natur, dyr, blomster og mer om urbefolkningen og deres måte å leve i pakt med naturen på.
En ekte australsk Saltie
Nå sitter vi på vår fantastiske veranda. I dag ble det roomservice til middag, mens vi observerte livet på havnen og cruiseskip som kom og gikk. Det har regnet masse i ettermiddag  og i kveld, og da er det ekstra stas å sitte her og se utover alle ferger, vanntaxier og cruisebåter. 

Det regnet faktisk så mye i dag at vi fikk et svært amputert besøk i den botaniske hagen i Blue Mountains. Synd, men vi kan ikke klage. Dette er første gang siden Singapore at regnet eller været har påvirket vårt program.

Dag 25, tirsdag 25.11, Hovedoppgave: Se Operaen innvendig

I dag er det overskyet, men vi sitter likevel på vår veranda med vår enkle frokost, toast, juice og Nespresso, som vi har gjort hver dag siden vi kom hit. Dagens Cruisebåt er Rapsodhy of the Seas som ligger et steinkast fra oss Vi får også avis på døra, "The Australian", som for oss ser ut til å være en vesentlig bedre avis enn det vi kan få i Norge. Men egenlaget frokost betyr oppvask, og til vår glede er vi satt opp med både maskin og pulver (med litt hverdags Kiwi humor):

Første stopp på dagens program var omvisning kl 11.00 på Operaen. Veldig interessant og operaen var flott innvendig. 

Et bygg som slår de fleste budsjett (fra 8 til 180 millioner AUSD) og tidsoverskridelser (fra 3 til 16 år), men som også er kommet som yngste bygg på Unescos World Heritage liste. Arkitekten Jørn Utzon opplevde å få sitt bygg på listen mens han enda levde til tross for mange kontroverser og oppsigelser underveis. Vi fikk ikke tatt noen bilder i selve hovedsalen (Concert Hall) fordi der satt London Symphony Orchestra og øvde til kveldens Stravinsky og Sjostakovitsj konsert under ledelse av sin dirigent Valery Gergiev. Utsolgt, men vi fikk høre en smakebit.

Neste stopp var Botanisk hage, 

men på vei dit passerte vi en "ruinpark" som lignet noe vi så også i Melbourne. 
Ruinparker, Australian Style. Sydney i midten flankert av Melbourne.

Det viser seg at australierne gjerne vil leke romere eller grekere. Derfor tar de bygg fra ca 1900 med litt ornamenter, som likevel skal jevnes med jorden, og sprer søylene og dekorasjonene litt utover i passe stykker på egnet sted.

Vi hadde fått anbefalt en lunsj restaurant i Botanisk hage, (Botanic Gardens Restaurant) som virkelig var "value for money". 

Vi ruslet videre og så litt mer av byen. Neste odde etter Bennelong Point som operaen ligger på heter Woolloomooloo, hvor det er yachthavn og Russell Crowe har sin leilighet. Vi rakk også en tur innom kunstmuseet hvor det var både europeisk og australsk kunst, for eksempel kunne vi hilse på vår venn fra Solli Plass, borgeren i Calais av Rodin. Dette er siste hele dag i Sydney, så det vi ikke får med oss nå, det blir ikke. Senere i dag har vi bord på Fish at the Rocks restaurant, anbefalt av Bjørn og Kari.  Maten var nydelig. 
The Rocks, Sydney's svar på Grünerløkka

Vi fant til og med snarveien under broen etter å ha gått store omveier i 2 dager. På veien hjem stakk vi innom Wine Odyssey bar. Sjarmerende sted i The Rocks som også serverte kenguruburger og det har vi faktisk ikke sett på menyen før nå.

mandag 17. november 2014

Coral Prinicess Cruise på Great Barrier Reef

17-21.11 Vi cruiser på Great Barrier Reef start fra Cairns, Coral Princess, 4 netter

Dag 17, Mandag 17.11 Hovedoppgave: Sove 4 netter i samme seng


Tiden fra hotellet i Melbourne til flyplassen var hele 5 minutter så det gikk veldig greit. Vi ankommer Cairns og blir hentet på flyplassen etter skjema, så slutter plutselig skjema å virke. Det er jo ikke vi vant til. Det skulle vært organisert et sted for vår bagasje slik at vi kunne utforske sentrum av Cairns, men der var noe gått galt, så da sto sjåføren der uten å finne noe sted vi kunne sette bagasjen eller noen oppbevaringsbokser i Cairns som kunne ta store kofferter. Vi kjørte rundt og rundt inntil han kom på at han kjente en resepsjonist som sikkert kunne ordne opp og slik ble det lunsj i Cairns. 
Cairns, Queensland
Avreise fra kaia kl. 17.00 og vi er bare 17 personer om bord, så det er plass nok til alle. Det er litt vanskelig å forestille seg hvordan cruiset hadde vært om det var fullbooket. Nå blir det som en privat Yacht med mange hyggelige mennesker.

Yachten
Glassbunnbåten
Coral Princess tar 50 passasjerer.  Båten er ganske enkel men så er det også i følge purseren et ekspedisjonsskip. Vi har satt klokken 1 time tilbake i dag så nå er vi 9 timer etter Oslo. Temperaturen er deilig og kvelden senker seg over Korallhavet, og denne gangen er det Korallhavet!

Dag 18, Tirsdag 18.11 Hovedoppgave: Cruise fra Cooktown til Lizard Island

Dagene ombord begynner med en tidlig frokost klokken 7.  
Vegemite Sandwich, kun for spesielt interesserte
Deretter er det tendring til land med vår egen medbrakte glassbunnbåt. Vi ankom Cooktown, samme sted som mannen som har gitt byen navn, nemlig kaptein (egentlig bare løytnant) James Cook. Han ankom 17 juni 1770 etter å ha gått på revet utenfor. Han brukte en uke på å få den lekkende båten til land, og han brukte 48 dager på å reparere. Hvert år har de en stor fest på den 17 juni hvor de holder en ‘reenactment’ av landgangen og deretter en seremoni hvor de overrekker en liten gutt utkledd som skilpadde til de lokale aboriginerne.

Byen er ellers en typisk outback by med en god del gamle bygninger fra 1800 tallet. Her ute river de ikke gamle bygg, men noen blir tatt av de største orkanene som kan dukke opp i sesongen (som heldigvis ikke er før om noen måneder). Det gamle sykehuset ble for eksempel solgt for to bokser øl til de lokale Jehovas Vitner som nå bruker det. Alt dette i følge vår guide Wayne, som også kjører skolebussen, og som hadde mange fakta og gode historier på lager, samt noen ganske dårlige vitser.
Nede i havnen står det igjen noen betongtrinn som ble satt opp når dronningen skulle besøke i 1970. Selvsagt hadde de glemt å regne med tidevannet så dronningen måtte gå på rød løper direkte på tidevannsflaten. Men Rolls’en hennes hadde de kjørt opp fra Sydney! Vi var også oppe på Grassy Hill som nå mere ikke har noe gress men mye bush. På veien så vi en levende Wallabee (endelig!) og den eneste slangen (muligens en tai-pan) vi har sett så langt, men den var død og lå i veikanten. Så kunne vi nyte utsikten på toppen akkurat som kaptein Cook, selv om han lette etter en vei ut gjennom revet. Vår venn Wayne kunne også fortelle at ordet kenguru er en forvanskning av Gangaruu som var svaret fra aboriginerne når kapteinen spurte hva dette merkelige dyret het. Men det skal visstnok bety noe sånt som ‘Hva mener du’ eller bare Hæ?
Cook's Lookout


Dag 19, Onsdag 19.11 Hovedoppgave: Se på fiskene

Det tok 19 dager å få ferie i ordets rette forstand: Sol og bad. Det skal sies at vi må fremdeles opp 06.30.  Nå er vi på Great Barrier Reef og Snorkleutaker er i full gang. 
Snorkleutaker jakter på fisk og koraller

I går startet vi forsiktig i Turtle Beach på Lizzard Island. I dag har vi snorklet i Watson Bay (hvor vi møtte en av øglene som har gitt øya navn).  

Begge disse lokalitetene var Fringing reefs. Etter lunsj snorklet vi på Ribbon rev nummer 9. (De er nummerert fra 1 til 10). Det store barriererevet er ikke ett rev, slik som vår venn Kaptein Flinders trodde når han gav det navn, men er faktisk mer enn 2800 individuelle rev og 900 øyer noe som gjør det til verdens største korallrevsystem og ett av verdens største økosystemer når det gjelder biodiversitet. Vi er på stadige glassbunnbåtturer og Pål ser på fiskene på denne måten. Det viser seg at vi var litt uforberedt til denne delen. Det går an å kjøpe dykkermaske med optisk korreksjon på internetten, men det visste ikke vi.
Jeg har sett utallige fisker, koraller og utallige farger og det er som å svømme i verdens flotteste (og største) akvarium. Ingen bilder kan yte denne opplevelsen rettferdighet!  Revet består av 1500 arter med fisk (jeg så sikkert 200 av dem i dag), 400 koraller, 240 fugler (de har vi ikke sett noe særlig til), 500 typer tang, 22 hvalarter (disse er det ikke sesong for nå).  Heldige oss som har Debbie som medpassasjer. Hun har tatt alle bildene under vann med sitt Sony undervannskamera og vi har fått noen. Bildene taler for seg selv:
Kjempemusling, bilde © Debbie Pickering
© Debbie Pickering
© Debbie Pickering
© Debbie Pickering
© Debbie Pickering
© Debbie Pickering
Dag 20, Torsdag 20.11, Hovedoppgave: Se enda flere fisk

I dag var vi på rev nummer 3 og det var nok det aller vakreste, nok et Ribbon reef. Vi var også innom Escape Reef som er et Patch reef slik at vi har vært innom alle de tre hovedtypene av rev. 
Når vi snorkler på revet foregår det på følgende måte: Yachten vår sender ut en gummibåt som markerer hvor vi skal legge til og hvor vi senere kan snorkle. Så senkes glassbunnbåten ned på en slag heis som vi siden bruker til bade, snorkle og dykkeplattform. I dag tok Chris vår Trip Director, opp koraller og dyr (fire forskjellige Echinodermer eller pigghuder) som vi kunne kjenne på før han slapp dem ut igjen.
Breadloaf, Pineapple, Black Teat og en til. Alle Sea Cucumbers eller pigghuder.
Innimellom snorklingen blir vi foret med mat og den er veldig god, laget av vår irske stuert. Nå er det snart middag og siden det er torsdag er det også Quizkveld. Under hele Cruiset har vi hatt utrolig fint vær og gode snorkleforhold. Vi har så langt hatt veldig flaks med været på hele denne reisen.