lørdag 16. september 2017

Sankt Petersburg lørdag 16.09 2017

Peterhof med hydrofoil og bil
Peterhof, eller sommerpalasset var stedet Peter den store anla for å ha et rolig sted å tilbringe tid på. Etter ham har de andre Tsarer og Tsarinaer også gjort det, slik at anlegget har vokst fra Peter's lille Mon Plaisir til Elisabeths barokke gigant. Dog er det slik at krigen herjet hardt med alt på Peterhof slik at det aller meste er rekonstruksjoner. Fontenene og parkanlegget må imidlertid kunne kalles opprinnelig slik at det er det de besøkende bruker mest tid på. Båtturen går forbi det nye fotballstadion anlagt til neste års VM, betalt av Gazprom hvis 400 m pluss høye hovedkontor er under bygging rett i nærheten. Det blir en attraksjon i seg selv når det står ferdig! En artig detalj på Peterhof er den restaurerte dusjen som har tilhørt Katarina den store som var glad i ett bad.
Video av hvordan dusjen virker

Et utvalg fontener på Peterhof
En allegorisk Peter beseirer svenskene. Bak ligger oransjeriet hvor vi spiste lunsj
Litt restaurert prakt på Peterhof

Etter lunsj på oransjeriet (med det lokale ølet tre bjørner) rakk vi noen flere fontener før bilturen tilbake til Sankt Petersburg. Underveis passerte vi minnesmerker for hvor nazistene ble stoppet under den 900 dager lange beleiringen av byen under 2. verdenskrig som kostet ufattelige mengder lidelse for befolkningen og førte til store ødeleggelser i og omkring byen. Vi ble satt av ved Faberge museet for å se på noen av de berømte eggene, samt andre ting laget av Karl Faberge og andre samtidige gull og sølvsmeder!
Faberge museet og noen utvalgte emaljearbeider
Utsøkt håndverk
Noen av de berømte påskeeggene gitt som gaver fra Tsaren

Middag ble en snack på hotellet bare siden vi hadde billetter til hotellets boks på Mikhailovsky  teateret for å se Prokofieffs 'Askepott'
Teateret, billettene og pauseforfriskningene

Helt til slutt tok vi et glass musserende vin i hotellets bar, den samme som vi også fikk til frokost hver dag.

Abrau Durso sparkling wine
På søndagen gjenstod bare hjemreisen, men vi rakk først en av våre favorittkaker til frokost,
Fransk påvirkning i praksis
og deretter en liten spasertur i Sankt Petersburg før vi ble hentet og kjørt til flyplassen.
Klassiske Sovjettids busser på gateutstilling 

Vi måtte være ute i god tid, og siden det var Sankt Petersburg maraton så var mange gater sperret og trafikken ganske tung. Men vi rakk flyet til Stockholm med bred margin, selv om vi måtte stå i kø til flere sikkerhetskontroller og en litt forvirrende passkontroll (vi kunne ikke gå i fasttrack køen for hviterussere viste det seg).
Stroganoff palasset ved Nevskij Prospekt

fredag 15. september 2017

Sankt Petersburg 15.09 2017


Museene i Eremitasjen

Tid for å se Eremitasjen som egentlig var det rommet i Vinterpalasset hvor Katarina den store trakk seg tilbake for å nyte kunsten hun hadde anskaffet. Etterhvert ble det navnet på tilbygget til Vinterpalasset, som var kunstmuseum allerede i Tsarenes tid, og nå på hele Vinterpalasset som er museum. Vi begynte i den nye delen med impresjonister og post-impresjonister, som mange ikke finner tid til siden museet er så stort.
Eksteriør og interiør fra impresjonistmuseet
Matisse's mesterverk "Dansen" og et par turister

Etter å ha sett både Monet, Manet og Degas samt ganske mange andre, tok vi en kort spasertur over plassen med søylen
Aleksandersøylen med vinterpalasset bak

for å ta inn den klassiske delen med alle de store mestrene.
Kunsten er fantastisk men selve bygningen er også storartet. Øverst Tsarens tronesal.
Gull og glitter samt en kopi av Vatikanets gang nederst til venstre
De mest berømte kunstverkene med både Leonardo (to madonnaer), Michelangelo (knelende gutt) og Rembrandt's den fortapte sønn og Danae samt Goya's portrett av Antonia Zarate

Etter Eremitasjen hvor vi ikke kunne la være å kjøpe seks champagneglass med inngravert Romanov motiv, ble vi kjørt til Firebird, som hadde organisert turen, hvor Marit hadde møte siden de også sender turister til Oslo.  Etter møtet hadde vi lunsj på kafe Shokoladnitsa ved Metro stasjonen Petrogradskaya. Derfra var det Metrotur med tre linjer og besøk på Pushkinskaya, hvor køene i billettluka ikke ble laget av oss, før vi gikk på en liten shoppingrunde.
Metroen i Sankt Petersburg, representert ved stasjonen til A. Pushkin, dikteren.

På veien hjem gikk vi innom Kafe Singer for å ta en lite glass musserende og en blinis for å holde ut til kvelden.
Kafe Singer, og utsikten fra vinduet, katedralen Vår Frue fra Kazan

Middagen ble inntatt på hotellet, i samme spisesal som frokosten, russisk gourmet tasting meny med vinpakke og ballett / klassisk musikk til underholdning. Vi har bilder av det meste unntatt kjøtt hovedretten som ble slukt før bildet kunne tas. Alt var utrolig godt og vel avstemt med drikkevarene, selvsagt med vodka til den tradisjonelle Borsjt suppen.
Maten med litt underholdning
Menyen med tilhørende viner

torsdag 14. september 2017

Sankt Petersburg 14.09 2017



Oslo - Sankt Petersburg fra onsdag til torsdag 14.09
Klare og forventningsfulle stilte vi tidlig på OSL i den tro at vi endelig skulle få smake maten på Jamie's før en kjedelig flytur via Riga til Sankt Petersburg en onsdags aften i september. Allerede som første mann i køen til Air Baltic slo alle fordommer om gamle Øst -Europa til. Vi ble nektet innsjekking fordi det måtte gjøres online. Vi forklarte at vi hadde prøvd det dagen før og bare fått feilmeldinger. Likefullt ble det insistert på at vi måtte gjøre det på telefonen og etter ytterligere 20 feilmeldinger ble vi henvist til en annen skranke med ny beskjed om at vi måtte sjekke inn online. Etter enda noen feilmeldinger var det plutselig noen som kom på at hvis vi skulle til Russland, ja da kunne vi jo få sjekke inn. Men selvfølgelig! Dette tok oss mer enn 40 minutter og der røyk middagen hos Jamie's. De trengte nemlig mer enn en time for å servere oss. Da ble det nødfiskekaker på Fiskeriet, før vi kunne ta plass på Bombardier flyet (tidligere kjent som Dash) til Riga. I Riga hadde vi akkurat tid til å gå fra det ene flyet til det neste (som muligens var samme fly), medbringende våre to håndbagasjekofferter, for å fly til Pulkovo flyplassen i Sankt Petersburg. Der ble vi møtt av Andrej i en Mercedes vi skulle bli kjørt rundt i i tre dager. Han kjørte oss raskt og presist til hotellet som synes på bildet under.

Belmond Grand Hotel Europe
Alltid godt å bli mottatt med et glass musserende , uansett tid på døgnet!

Torsdag 14.09 rundtur i Sankt Petersburg
Dagen begynte med frokost på hotellet i deres nokså overdådige spisesal.

Første møte med vår fantastiske guide Natalia klokken 11, og gjenmøte med Andrej som vi ikke kjente igjen med en gang siden det hadde vært så sent kvelden i forveien. Natalia tok oss med på en full rundtur i Sankt Petersburg:
Først Sankt Isaks katedral med sitt overdådige interiør.
Interiører fra Sankt Isaks katedralen. Bildene er mosaikker, og søylene er i Malakitt og Lapis Lazuli

Bysten er av Sankt Isaks arkitekt, Auguste de Montferrand og det nederste bildet viser Romanovenes familieikon som alltid var med dem


Deretter utsiktspunkt over Vinterpalasset:
Vinterpalasset sett fra Nevas bredd

Så var det Peter og Paul fortet med kirken hvor alle Tsarene ligger begravet (Peter den store, Katarina den store og Nikolaj den 2 for å nevne noen). Peter den store grunnla byen som opprinnelig bare bestod av fortet, etter at han hadde slått svenskenes kong Karl 12. Der var det noe vi nordmenn og russerne hadde felles, selv om det var helt nytt for dem at vi hadde latt mannen få en kule ved Fredriksten festning!
Øverst til venstre den siste Tsar, Nikolai II, nederst Aleksander II og Tsarina Maria i sin Rhodonitt kiste
Peter den store i litt mindre flatterende fremførelse

Vi var også innom Rubetskoi bastionen som til alle tider har vært fengsel for de som havnet i unåde. Ingen luksus men overraskende store celler.
Fengselscelle, kanskje av typen Dostojevski sonte i

Litt tid til å spasere og se kaia hvor de dødsdømte ble sendt ut på sin siste båttur (Henrettelsene skjedde nemlig aldri inne på fortet). Så var det photo op for panserkrysseren Aurora, verdenskjent i Russland fordi skuddet som varslet igangsettelsen av revolusjonen ble avfyrt herfra.
Aurora

Lunsj i en tyskeid paibarkjede ved navn Stolle, med guide og sjåfør. Innkjøp av Putin-te og julepynt ble gjort på markedet i St. Petersburg.
"Friendly" Putin te og honningsmaking på markedet med vår guide Natalia

Deretter Vår Frelsers Kirke eller  "Church on spilled blood" som den er mer kjent som. Her ble Aleksander den 2 myrdet av en bombekastende anarkist og brostenene han falt på er gjort til en del av kirken som ellers er kjent for sine fantastiske mosaikker.
Mosaikkinteriører samt nederst til høyre brostenene hvor Aleksander II døde.

Etter turen ble vi kjørt til hotellet for en kort hvil før vi gikk ut til middag på restaurant Rustaveli,

adresse наб. реки Мойки 9, som serverte georgisk mat og vin. Vi spiste godt og drakk en meget god georgisk rødvin. Denne restauranten hadde vi fått anbefalt av Natalia og det viste seg å være et godt tips! Helt til slutt tok vi en nightcap i baren bestående av en russisk Baltika øl.