lørdag 28. oktober 2017

Frankrike - Spania Oktober 2017 Barcelona

Lørdag Til Barcelona 28/10

Opp 07.45 for siste tur opp monstertrappa. Mye saharasand i luften. Etter den sedvanlige frokosten fikk vi forlenget rommet til 14! Innkjøp av en Malvasia på turistkontoret og en sixpack Dorada på Spar. Flyet går 16.25. Vi rakk en lunsj på bar Tiuna hvor vi hadde vår fjerde ferskfisk, denne gangen en Vieja som på norsk heter papegøyefisk og på latin Sparisoma Cretense. Taxi til flyplassen, avgang til Barcelona i rute, vi landet til og med 10 minutter før oppsatt tid. Etter litt ekstra tid for å finne Marits paraply på bånd 3E ikke 14E (vi trodde en kort stund vi måtte melde den tapt) så var det taxi til Gallery.
Litt interiør fra suiten, legg merke til karaflene på bordet

Der ventet faktisk suiten! ( Wow).  Litt sen tapas ble inntatt på Cinco Jotas før en liten inklusiv Cognac ble inntatt på rommet!

Søndag (omstilling til vintertid) 29/10

Frokost med Cava frem til den sluttet klokken 10. Deretter tur i byen sammen med den spansk sympatiserende delen av befolkningen (som talte rundt 300000 denne dagen i følge politiet) ikledd spanske flagg. De asiatiske flaggselgerne hadde alle typer flagg, men passet på å by frem de som var i skuddet på dagens demo. Turen gikk via Rambla Catalunya og Via Laeitana til sjøen. Etter litt tenking ble det øl på Can Ganassa, som overbeviste slik at vi spiste lunsj der etter en ekskursjon til Grand Central for å kjøpe nye kjipp-kjapper til erstatning for de som var blitt stedt til hvile på La Palma. Det mislyktes men doradaen (denne gangen ikke det kanariske ølet, men den ferske fisken!) til lunsj smakte.
Barcelonas kunst i strålende solskinn

Vi gikk Passeig de Gracia tilbake med et kort sangria stopp på Creps Barcelona på Rambla Catalunya. Så Top baren på hotellet for et glass hvitvin siden vi måtte bruke litt på dem også! Hvile før møte med Stein og Yolanda i baren på hotellet. Transport med metro til Can Cortada for middag, spedgris og lam.
Can Cortada er et fantastisk sted som ikke alle finner frem til i Barcelona

Deretter GT på bar Samba Brasil i Horta, Nordés og Mombasa Club var merkene som ble prøvet ut.

Mandag 30/10

Liten runde i Barcelona med handling i delikatesseforretningen Colmado Quilez.
Gaudi's to bygg på Passeig de Gracia

Deretter taxi til flyplassen og litt sur sikkerhetskontroll. SAS hadde ikke lounge, men det gjorde egentlig ikke noe. Maten ombord positiv overraskelse, krydret svenskebrød og laks med rødbetcouscous. Sjokoladen så veldig lekker ut. Skal prøve en Harahorn gt også. Den viste seg å være så god at den ble innkjøpt. Deretter var det bare å ta seg hjem med NSB for å spare et par flytogskroner...

lørdag 21. oktober 2017

Frankrike - Spania Oktober 2017 La Palma

Lørdag til La Palma 21/10

Kjempe god frokost med både cava og omelett på hotell Gallery, deretter ble vi hentet av Stein i hans carpool Hyundai og kjørt til BCN Prat. Vårt Vueling A320 var en halv time forsinket. Taxi for 10 euro til hotell Taburiente Playa, vi oppgraderte til superior, det ga tross alt panoramautsikt over både havet og flyplassen!
H10 Taburiente Playa i Los Cancajos

Lunsj på mi Rincon i Los Cancajos og shopping på Spar for å fylle kjøleskapet. Deretter innkjøp av buss bono (klippekort) for en busstur til Santa Cruz og en øl på la Habana i gamlebyen. Bussen tilbake og et avsluttende glass hvitvin på Ristorante Sadi.

Søndag 22/10

Opp 7.45 for 45 minutter Power walk langs strandpromenaden. Mye trapper men flott tilrettelagt. Etter lang frokost med cava tok vi en gåtur på 4 km til Santa Cruz i overskyet men varmt vær. Pit stop på Bar Papirusa på Avenida Marittima hvor vi fikk tatt en Dorado omsider.
Kopi av Santa Maria, det ene av Colombus tre skip

Spasertur til kopien av Santa Maria, deretter lunsj på La Lonja. Arroz calderosa con mariscos med rosevin. Det er et gjennomgående trekk at det er færre og færre som serverer en god Paella med sjømat. Det virker som den retten er blitt litt Harry rett og slett. Men andre risretter har de fleste på menyen. Denne var litt mer rissuppe i konsistensen men svært god. Buss tilbake og hviling og bad i poolen. Deretter hvile på balkongen. Middag ble det ikke på la Habana, siden de ikke hadde det vi var ute etter og heller ikke hadde orden på servicen. Så vi tok en sangria i hotellets bar og Tuc, ost og Dorada på balkongen.

Mandag 23/10

Nok en gang opp 7.45 for power walk med uttesting av ny rute. Gårsdagens var best. Etter en lang frokost buss til Santa Cruz i regnet for å se markedet. Mab museet viste seg derimot å være i en annen by! Overraskende nok er ikke santa Cruz den største byen på øya, bare den eldste. Los Llanos er litt større og altså der museet for urinnvånernes liv og levnet befinner seg. det får bli neste gang.... Bilder av rådhuset og Palacio Salazar før shopping av sko, paraply og Oscar de la Renta. Paraplyen skulle vise seg å bli en utfordring å få med seg hjem, men det gikk bra til slutt.
Noen typiske bilder fra Santa Cruz de La Palma
Lunsj på La Placeta restaurant. Bacalao og litt søt Tenerife hvitvin. Hjem med taxi til 6 euro, hvile ved bassenget og på balkongen. Middag hos Restaurante Avenida eller Casa Pipo om man vil, som gjorde en rasjon paella, patatas arugadas og kroketter til et herremåltid! Desserten var to laftetømmer GT til 5 euro stykket!

Tirsdag 24/10

Opp 7.45 som vanlig for morgentur. Frokost, deretter ligging ved bassenget bare avbrutt av toast, øl og rosévin til lunsj. En Dorada på balkongen før spasertur til Santa Cruz for middag.
Gågata i Santa Cruz, Calle O'Daly, før og nå

Fersk fisk på la Chalana. Det ble en gallo (som hane) en lokal og svært god fisk med papas arrugadas og vin.
Latinsk navn på fisken er Lepidorhombus Boscii.

 Bussen tilbake og en Anna på balkongen til nightcap.

Onsdag 25/10

07.45 som vanlig for det som nå er den etablerte runden, inklusive en trapp på 229 trinn.
Monster trappa med alle sine 229 trinn

Etter frokost, avslapning ved poolen i strålende sol og 29 grader (i følge Yr) Lunsj ved poolen, buss til byen, promenade og sangria og middag på la Placeta. Solomillo med Cognac og pepper saus etterfulgt av prins Albert til dessert.
Utsikt fra vinduet på Placeta, til lunsj og middag

Taxi tilbake og en siste Anna på balkongen.

Torsdag 26/10

Opp 07.30 siden det var tur. Fantastisk soloppgang. Kort frokost, bussavgang 09.45. Rundtur, første stopp Virgen de la Nieve. Vi har også hørt om hennes Enanos, eller dverger. hele historien høres faktisk en tanke ut som Snøhvit og de syv dverger...
Jomfruen i egen hvite figur, samt to av hennes Enanos

Kalima vind fra Sahara sørger for varmen. Neste stopp El Molino, en mølle omgjort til keramikkverksted som lager reproduksjoner av urinnvånernes keramikk.
Vi besøkte vulkanen Teneguia (et flankekrater til den store Cumbra Vieja vulkanen) som hadde det seneste utbrudd av noen vulkan på Kanariøyene. Det skjedde 26.10.1971 så vi besøkte stedet på 46 årsdagen for utbruddet. Video var jo da funnet opp så en kan se og høre utbruddet her.
Teneguia i bakgrunnen, en mindre "cinder cone" til høyre og lavastrømmen fra 1971 i forgrunnen
.
Deretter sydligste punkt og Salina, med innkjøp av salt.
Saltutvinning på tradisjonelt vis ved La Palmas sydligste punkt

Så lunsj i Fuencaliente eller los Canarios som den heter nå. Bar Centauria ble stedet på 46 års dagen for utbruddet. Vi avsluttet med utsikt over Caldera Tamburiente fra la Cumbrecita. For de geologisk interesserte kan det nevnes at dette er den originale Calderaen som har gitt navn til alle andre verden rundt. Denne fikk navnet av Leopold von Buch tidlig på 1800-tallet.
Caldera Taburiente med Roque de las Muchachas, øyas høyeste fjell

Etter bad og hvile middag på Casa pipo, grillet fisk som het Abadejo på spansk noe som skulle bety surmule i følge Google translate. Nærmere studier viser at det korrekte navnet rett og slett er sei (som heter Pollachius Pollachius på latin). Hvitvin Teneguia Gota til ære for 46 års dagen. GT til dessert selvsagt.

Fredag 27/10

07.45 spasertur med kamera for å ta bilde av soloppgangen.
Ganske OK soloppgang

Dessverre ikke like bra som gårsdagens. Frokosten var svært busy, og bassenget er fylt opp med en flylast med svensker. Lunsj inntatt på bar Tiuna, hvor vi har sett alle arbeiderne samle seg for morgenkaffen. Sandwich, Tropical og hvitvin. Dessuten gravøl for Marits Grand Central kjipp-kjapper. Mere sol etterfulgt av busstur til Santa Cruz.
Typiske balkonger som kjennetegner tidlig spansk kolonialstil

Bar la tabaco bød på øl og sangria mens middagen ble haloumi aktig ost og fersk fisk hos La Lonja. Hvitvin ble drukket til Alfonsino fisken som heter Beryx Decadactylus på latin. Principe Alberto (oppkalt etter fyrsten av Monaco som skal ha fått den servert av Doña Matilde Arroyo som hadde originaloppskriften) til dessert:
Slik ser en Principe Alberto ut. Perfekt med en Malvasia til....

Den fikk følge av Teneguia malvasia (verdt hver euro!), og vi bestemte oss for å anskaffe en flaske å ta med hjem. Taxi tilbake, og de siste Doradaene på balkongen.

tirsdag 17. oktober 2017

Frankrike - Spania Oktober 2017 Arles til Barcelona

Tirsdag Arles via Sanary og Pont du Gard17/10

Vi måtte opp klokken 7, det ble tid til morgenbad, før pakking og frokost på la Canne a Sucre
Deretter gange til Avis for å hente vår Renault Megane. Vi kjørte så til Sanary sur Mer med en litt forvirret fru Frosk (navnet den norktalende GPS stemmen fikk på denne turen). I Sanary ble det lunsj på creperiet le Galion, crepes (selvsagt!) og salat paysanne, samt mimring om hvordan det hadde sett ut sist vi var der, i 1993.
Sanary var like hyggelig nå som sist vi var der
Et tips til alle arkitekter - parkeringshus behøver ikke se stygge ut

Etter kjøring og visitt på Pont du Gard ankom vi Arles via en åker som fru Frosk mente vi måtte innom. Det viste seg at det hadde med hvordan vi stilte inn GPS'en så vi ble litt mer obs på det etter åkerbesøket.
Pont du Gard - Unesco World Heritage og romersk ingeniørkunst på sitt ypperste

Hotell Jules Caesar i M Gallery by Sofitel var veldig hyggelig:
Interiør og eksteriør på hotellet i Arles

Mat, vin og fornøyde gjester på Le Galoubet i Arles

Middag inntok vi på le Galoubet, biff, and og ost. Mange av restaurantene i Arles var stengt så vi flakket litt rundt på jakt etter noe som var åpent. Vi traff et par amerikanere i samme ærend, og etter anbefaling fra eieren av en vinbar (som bare serverte kaldt tiltygg) endte vi på le Galoubet. Det var et topp valg og synd bare at amerikanerne ga opp litt før vi fant det og dermed ikke fikk oppleve godsakene.

Onsdag Albi via Viaduc de Millau 18/10

Frokost Express på hotellet siden frokosten ikke var inkludert. Nydelige croisanter, juice og kaffe som ga næring til morgenpromenade i Arles med den romerske arenaen, det gamle teateret og Konstantins termer som alle utgjør deler av verdensarvsområdet i Arles.
Arles romerske rester og byens mest berømte innbygger

Etter å ha sjekket ut og fått bilen levert fra garasjen, kjørte vi mot Montpellier for å ta A75 over Viaduc du Millau. Fru frosk ville det annerledes så vi tok en avstikker mot Beziers på en for henne ukjent motorvei. Etterhvert kom vi oss til Viaduc'en og ble gledelig overrasket over stoppet der.  Regnet hadde gitt seg og vi kunne se både broa og Tarn-dalen under.
Verdens høyeste motorveibro, Viaduc de Millau i liten og stor skala

Utstilling av Millau's mest kjente produkter (skinnhandsker) og en liten restaurant som serverte lokale spesialiteter som Capucin med andeblodpølse.
Den fineste motorveistopp vi har besøkt, med god lokal mat til en rimelig pris

Suvenir ble innkjøpt og turen fortsatte til Albi.
Biskopens by Albi står ikke overraskende på Unescos Verdensarvsliste
En kan si at biskopen hadde bygd solid....
Som sagt en veldig fin by, med et eget museum for byens store sønn Henri Toulouse-Lautrec

En flott by hvor vi så på biskopens by og tok en Peroni på Pizzeria del Duomo. Middag på hotellet hvor vi delte en foie gras og en oksekjøtt og en svinekjøtt og avsluttet med en overstekt fondant. Til alt ble det drukket Gaillac hvit, rød, søt og musserende.
Her er noen av Gaillac vinene, absolutt verdt et nærmere bekjentskap


Torsdag Cardona i Spania via Andorra og Pyreneene 19/10

Opp 7, frokost utsjekk og kjøring til Andorra. Lunsj på Naudi Montana, i Soldeu.
Andorra er vinterturisme og harryhandel

Coca (ett lokalt flatbrød) med manchego og kroketter. Deretter harrystopp og kjøp av kjøleskapsmagnet i Canillo.
Rein 96, et tydelig bevis på at dette er ekte Harryhandel!

Kjøring gjennom Andorra la Vella og til Spania som hadde en svært sur toller. Videre til paradoren i Cardona som ligger i byens festning.
Paradoren i Cardona, viktig i katalansk historie, noe flagget vitner om
Interiøret på Paradoren, slottsrestauranten nederst

Vin og firemåltid inntatt i salongen. Til middag valgte vi den tradisjonelle  katalanske menyen med lokale viner i slottsrestauranten. Det innbefattet plant annet syltelabber som vel er høyden av katalansk tradisjon. Dessverre hadde vi ikke den helt store appetitten, så alt ble ikke spist opp. Om det var det som fikk servitøren til å servere en kaffe fylt med salt vites ikke, men den ble raskt byttet!

Fredag Barcelona via Perpignan 20/10

Frokost og deretter rundtur på festningen. Kjøring til Perpignan, leting etter bensinstasjon (vi fant en Petror), levering av bil, oppbevaring av bagasje hos vennlig gammel hotellmann.
Perpignan, med kafeen vi spiste på neserst til venstre

Lunsj på kafe Le Vienne, en delt pizza reina, med en Pelforth øl og litt rose. Tog til Barcelona, som var en halv time forsinket. Innsjekk på Gallery, til oppgradert rom (215)
Tapas ble inntatt på Cachitos, sammen med Stein som hadde møtt oss på stasjonen, og GT på CrosMas med Gvine gin ble det også tid til.

fredag 13. oktober 2017

Frankrike - Spania Oktober 2017 Nice

Fredag 13/10
Vi ble forsinket ett fly fra Amsterdam siden personalet ikke kunne få med kofferten vår. Det hørtes ut som en dårlig unnskyldning, men alt vi kunne gjøre var å krangle oss til 20 Euro i lunsjstøtte, som ble brukt på Grand Cafe het Paleis på Schipool. Vi tok taxi for 30 euro til hotellet fra flyplassen, siden den nye undergrunnstrikken til flyplassen først er ferdig om to år. Etter innsjekk på hotellet tok vi en spasertur til gamlebyen som endte med middag på bistroen Horloge: krabbesalat, tomat og burratini, samt to sopprisotto og en Melleux (altså fondant) til dessert. Aperol  Spritzi baren på hotellet ble det også tid til, den viste seg å bli den dyreste på hele turen.
Nice by night


Lørdag 14/10
Frokost på Lido plage - Falt av stolen, litt treg service men fantastisk utsikt
Ingen inkludert strand på hotellet vårt dessverre.
Spasertur til gamle havnen mye graving til den nye undergrunns-trikken overalt i byen.
Nice by day

Vann på Campo Cafe på Place Garibaldi


Utsikten fra taket på Le Meridien er blant byens beste!

Lunsj på terrassen til Le Meridien: Caesar salat, Ravioli med krabbe og mignandises til kaffen

Bading og hvile på hotellet inkludert sauna og hammam
Spritz på la Fontaine
Middag på cafe de Nice (etter å ha blitt avist på maison de la Marie)
Tørrfisk, ost og hvitvin
Naboene var norske vestlendinger på den ene siden og tyrkere på den andre. Vår tyrkiske venn hadde ledet byggeprosjekt i Sotsji og møtt Gaddafi!
Dagen rundet av med GT på Westminster

Søndag 15/10
Trikk fra Massena til busstasjonen i Vauban frokost til 4.40 på det lokale bakeriet buss 82 til Eze villages
Menyen på Chateau Eza
Rettene og vinen slik de ble servert
Hus-champagnen var upåklagelig....
Man sitter spektakulært på Chateau Eza...

Vi dro til Eze for å spise lunsj, og det ble en uforglemmelig opplevelse. Eze er en sjarmerende by, det var mat og street art festival der, vi rakk en tur i den eksotiske haven, men først og fremst var Chateau Eza (den tidligere boligen til prins Wilhelm av Sverige) helt fantastisk. Både mat og omgivelser!
Eze i all sin prakt

Buss og trikk til galleri Lafayette
Handling med viderverdigheter
Kronenbourg på le Quebec
Middag etter lengre gåtur på Villa de Este linguini med hummer og pennette med tomat og bufala vin lokal
Tips til neste gang del en antipasto og en pasta ( lasagnen kan deles av fire)
Avsluttet med 1664 på verandaen med utsikt mot byen!

Mandag 16/10
Morgen Power walk på promenaden
20 minutter hver vei  deretter frokost til 7,50 på le Queenie, inklusive en svært god Cappuccino
Hvile og bad på hotellet
Lunsj på Lido plage linguine fruits de mer og stekt torsk med tarte tatin til dessert
Etter pit stop besøk i den russiske kirken i Nice.
Den russiske kirken i Nice var naturlig å besøke etter St. Petersburg. Opprinnelig bygd til minne om storhertug Nicholas som døde ung i Nice på 1800-tallet.
På vei tilbake passerte vi minnesmerket for terrorangrepet 14 juli 2016 i hagen til Palais Massena

Så retur til hotellet etter en øl på promenaden hos Queenie pub
Utsikten fra balkongen på Palais Mediterrannee

Til middag hadde vi tenkt oss på restaurant Citrus men den var stengt på mandag, og uansett trenger man nok en reservasjon. Vi spiste hos Marcel i stedet, Brandade og Andouillettes. Rundet av med et glass provençalsk hvitvin på hotellets terrasse.

lørdag 16. september 2017

Sankt Petersburg lørdag 16.09 2017

Peterhof med hydrofoil og bil
Peterhof, eller sommerpalasset var stedet Peter den store anla for å ha et rolig sted å tilbringe tid på. Etter ham har de andre Tsarer og Tsarinaer også gjort det, slik at anlegget har vokst fra Peter's lille Mon Plaisir til Elisabeths barokke gigant. Dog er det slik at krigen herjet hardt med alt på Peterhof slik at det aller meste er rekonstruksjoner. Fontenene og parkanlegget må imidlertid kunne kalles opprinnelig slik at det er det de besøkende bruker mest tid på. Båtturen går forbi det nye fotballstadion anlagt til neste års VM, betalt av Gazprom hvis 400 m pluss høye hovedkontor er under bygging rett i nærheten. Det blir en attraksjon i seg selv når det står ferdig! En artig detalj på Peterhof er den restaurerte dusjen som har tilhørt Katarina den store som var glad i ett bad.
Video av hvordan dusjen virker

Et utvalg fontener på Peterhof
En allegorisk Peter beseirer svenskene. Bak ligger oransjeriet hvor vi spiste lunsj
Litt restaurert prakt på Peterhof

Etter lunsj på oransjeriet (med det lokale ølet tre bjørner) rakk vi noen flere fontener før bilturen tilbake til Sankt Petersburg. Underveis passerte vi minnesmerker for hvor nazistene ble stoppet under den 900 dager lange beleiringen av byen under 2. verdenskrig som kostet ufattelige mengder lidelse for befolkningen og førte til store ødeleggelser i og omkring byen. Vi ble satt av ved Faberge museet for å se på noen av de berømte eggene, samt andre ting laget av Karl Faberge og andre samtidige gull og sølvsmeder!
Faberge museet og noen utvalgte emaljearbeider
Utsøkt håndverk
Noen av de berømte påskeeggene gitt som gaver fra Tsaren

Middag ble en snack på hotellet bare siden vi hadde billetter til hotellets boks på Mikhailovsky  teateret for å se Prokofieffs 'Askepott'
Teateret, billettene og pauseforfriskningene

Helt til slutt tok vi et glass musserende vin i hotellets bar, den samme som vi også fikk til frokost hver dag.

Abrau Durso sparkling wine
På søndagen gjenstod bare hjemreisen, men vi rakk først en av våre favorittkaker til frokost,
Fransk påvirkning i praksis
og deretter en liten spasertur i Sankt Petersburg før vi ble hentet og kjørt til flyplassen.
Klassiske Sovjettids busser på gateutstilling 

Vi måtte være ute i god tid, og siden det var Sankt Petersburg maraton så var mange gater sperret og trafikken ganske tung. Men vi rakk flyet til Stockholm med bred margin, selv om vi måtte stå i kø til flere sikkerhetskontroller og en litt forvirrende passkontroll (vi kunne ikke gå i fasttrack køen for hviterussere viste det seg).
Stroganoff palasset ved Nevskij Prospekt